Chyba nikt nie może sobie wyobrazić prawdziwej pizzy włoskiej bez roztopionej mozzarelli. Ser ten jest tak samo znany co wspomniana wcześniej pizza, lazania czy spaghetti. Lecz mozzarellę można wykorzystać w wielu innych potrawach na gorąco, a także w formie dodatku do sałatek. Sery zwane mozzarella są popularne także w naszym kraju, choć tym dostępnym w marketach do oryginału jednak dużo brakuje. Prawdziwa mozzarella włoska jest produkowana nie tylko ze składników najwyższej jakości, lecz również zgodnie z oryginalną recepturą, w której każdy szczegół ma ogromne znaczenie.
Mleko krowie wlewa się do kadzi, do jakiej dodaje się następnie podpuszczkę. Po ogrzaniu wszystkiego w kadzi zaczyna się tworzyć skrzep, który po kilku godzinach nadaje się do odcedzenia. Istotną częścią procesu jest zalanie masy gorącą wodą, przez co tworzą się charakterystyczne włókienka. Na koniec ser dzieli się na nieduże kulki i wkłada do słonej wody dla wzmocnienia smaku. Włosi rzecz jasna mają jeszcze dużo rozmaitych wersji tego sera, a jedna z ciekawszych to mozzarella burrata. W czasie jej produkowania jest jeszcze dodawana nieduża ilość śmietany.
Dzięki temu ser ten posiada maślaną, ciekawą konsystencję, i smakuje całkowicie inaczej niż klasyczny, pomimo że również robi się go z mleka krów. Charakterystyczna jest dla niego kieszonka, do jakiej wlana zostaje wspomniana wcześniej śmietana. Po przecięciu kieszonki z wnętrza powinna wypłynąć gęsta zawartość.
Do wytwarzania mozzarelli wykorzystywane jest nie tylko krowie mleko, lecz również i coraz częściej od bawołów. Ten gatunek zwierząt cieszy się dużą popularnością we Włoszech, i właśnie z takiego mleka powstaje kolejny typ pysznego sera, a mianowicie mozzarella buffala. Buffala ma inny smak niż typowe mozzarelle, jest znacznie bardziej tłusta, a przy tym kwaskowa. Zawiera też mniejszą ilość cholesterolu, co na pewno korzystnie wpływa na zdrowie. Jeśli ktoś chciałby ją zakupić, to znaleźć musi jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne i tam złożyć zamówienie.