Kuchnia włoska od wielu lat cieszy się bardzo dużą popularnością, mało jest ludzi, którzy nie skosztują pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się również na zakupy, szczególnie jeżeli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem wiedzą bardzo dobrze, jaki wpływ na jakość i smak danej potrawy mieć będą składniki, dlatego też chętnie używają tych naprawdę dobrych. A wiadomo jest powszechnie, że chociażby mozzarella włoska nie ma sobie równej, zwłaszcza że w sklepach można dostać jej kilka odmian.
Oczywiście największą popularnością cieszy się tradycyjna, pod postacią lekko spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Sprawdza się ona doskonale jako dodatek do surówek i na kanapki, lecz żadna pizza też bez niej nie może być zrobiona. Mozzarella tradycyjna robiona jest z krowiego mleka, dzięki czemu ma dość delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś by chciał spróbować czegoś bardziej nietypowego, to z pewnością na jego talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten rodzaj sera wytwarzany jest z bawolego mleka. Początkowo nie był zbytnio ceniony, lecz dzisiaj ma wierne grono zwolenników. Przed dużą zawartość tłuszczu smak tej odmiany jest delikatnie kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. W pierwszej chwili będzie ona przypominać zwykłą mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi produkcji w środku znajduje się niewielka ilość śmietanki, zapewniająca temu serowi przepyszny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+