Pizza jest daniem, które smakuje chyba wszystkim, dlatego też jest ona popularna na całym świecie. Tajemnica jej smaku przede wszystkim tkwi w dobrze zrobionym cieście, lecz równie istotne także będą odpowiednie składniki. A pośród nich należy zwrócić szczególną uwagę na ser, kucharze z Włoch wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.
Klasyczna produkty włoskie oryginalne jest delikatna w smaku, posiadając jednocześnie sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Mimo że w pierwszej chwili jej zrobienie nie będzie stanowiło jakiegoś dużego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja wygląda inaczej. Żeby faktycznie ten ser miał taką strukturę i smak jakich się od niego oczekuje, to potrzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Z tego też powodu nawet jeśli w sklepach się znajdzie jakieś mozzarelle wyprodukowane przez różne lokalne firmy, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z takich też powodów do porządnej pizzy nie stosuje się raczej serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Wybierana najczęściej przez klientów mozzarella jest produkowana z mleka pochodzącego od krów, dzięki czemu jej smak jest delikatny i łagodny. Lecz odmian mozzarelli jest znacznie więcej, i można je coraz częściej dostać także w sklepach w naszym kraju. W ostatnich czasach coraz większą popularnością także się cieszy mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Ta jest dodawana na etapie produkcji, przez co w kulce robi się nieduża torebka o ciekłej zawartości.
Kulki tej odmiany mozzarelli z zewnątrz wyglądają jak normalnej, ale po przecięciu wypływa z nich maślana ciecz. Spróbować również warto mozzarelli produkowanej z mleka pochodzącego od bawołów, jaka uważana jest aktualnie za ser o najwyższej jakości. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala dość niedawno dopiero zyskała swój status, ponieważ wcześniej nie była doceniana. Mleko bawole ma w sobie znacznie większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu robione z niego sery posiadają charakterystyczny, lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+