Z pewnością każdy z nas doskonale kojarzy białe kulki z sera w charakterystycznej zalewie. Tym serem jest mozzarella, jaka jest przez wielu uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. A z pewnością bardzo zdrowych, ponieważ mozzarella włoska z uwagi na sposób produkcji w swoim składzie ma dużo cennych odżywczych składników. Nie ma też tak dużo tłuszczu jak inne gatunki, z tego też powodu spożywana być może nawet przez osoby będące na diecie, zwłaszcza w wersji light. A mozzarellę można jeść na różne sposoby.
Świetnie się sprawdza jako składnik sałatek, szczególnie z dodatkiem pomidorów i ziół. Ale doskonale znają ją też wielbiciele najprawdziwszej włoskiej pizzy, ponieważ bardzo dobrze się topi i jeszcze lepiej smakuje po tym roztopieniu. Ten gatunek sera wywodzi się z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z mleka bawolic.
Tradycja ta jest nadal utrzymywana, ponieważ w kilku włoskich regionach jest wytwarzana mozzarella buffala, posiadająca w składzie jedynie mleko bawołów. Z uwagi na to, że mleko to zawiera trochę więcej tłuszczu niż to od krów, to smak sera buffala jest dość delikatny, a jednocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, które najczęściej można obecnie znaleźć w sklepach, są wytwarzane z krowiego mleka, i mają postać różnej wielkości kulek. Jeżeli do kulek tych w trakcie wytwarzania dodana zostanie odrobina śmietany, to otrzyma się kolejny smaczny gatunek to znaczy mozzarella burrata. Jeżeli ktoś zainteresowany będzie jej spróbowaniem, to zapewne ją dostanie w jakimś sklepie mającym w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+