Niewiele osób nie wie, czym jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny rodzaj sera, przede wszystkim używany do włoskich dań. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się początek historii. Jej stworzenie przypisuje się starożytnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu kojarzy się właśnie z południowymi regionami Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska ma śnieżnobiałą barwę, jest wilgotna i sprężysta.
Ma także włóknistą strukturę, która umożliwia swobodne odrywanie kawałków. Właśnie od tego odrywania pochodzi nazwa sera – czasownik włoski mozzare oznacza właśnie odrywanie. W miękkiej formie świetnie sprawdza się w sałatkach, w szczególności w popularnej Caprese. Ale jeszcze chętniej używana jest do różnego typu ciepłych dań, w tym oczywiście do pizzy. To właśnie roztopiona mozzarella ciągnie się w długie nitki po ugryzieniu każdego kawałka. Mozzarella zyskała swoją popularność właśnie jako dodatek pizzy, którą się serwuje na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z tego powodu najczęściej wytwarza się ją z tańszego mleka krowiego. W tej formie dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto jednak wiedzieć, że produkty włoskie oryginalne cały czas są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawołu. Ten rodzaj nazywany jest mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Jest mniej popularny ze względu na wyższe ceny i mniejszą powszechność. Jeszcze mniej znana jest mozzarella burrata. To równie smaczny podpuszczkowy ser, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w którym się znajdują kawałeczki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+