Przyglądając się sklepowym półkom bez żadnego problemu można na nich zobaczyć nieduże foliowe woreczki, w których umieszczone są serowe kulki w zalewie. Serem tym jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co można znaleźć w większości sklepów. Wynika to z kilku rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa użyte do produkcji mleko. A to pochodzące od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, szczególnie tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw także pochodzi najbardziej ceniona odmiana właśnie tego sera, a mianowicie mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona wyłącznie w kilku regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Sam proces wytwarzania jest długi i bardzo precyzyjny, lecz zadbanie o wszystkie szczegóły zapewni wyjątkową jakość produktu końcowego. Nieduże gospodarstwa włoskie także słyną z produkcji innego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawolic. Posiada on znacznie więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Mozzarella buffala jest bowiem dużo bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa. Posiada także dużo więcej rozmaitych odżywczych składników, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety.
Coraz większym zainteresowaniem wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten gatunek sera produkuje się z krowiego mleka, lecz w trochę inny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek robi się bowiem niedużą kieszonkę, do jakiej jest wlewana nieduża ilość śmietanki. Przez to właśnie po przekrojeniu burrata ma płynną konsystencję, a jednocześnie bardzo delikatnym maślany smak, tak bardzo lubiany przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+