Alkohol etylowy, znany także jako etanol bądź coś mocniejszego zbożowy, jest związkiem organicznym występującym w wielu rzeczach dziennego użytku. Ma długą historyjkę użytkowania zarówno w zamiarach praktycznych, jak i rekreacyjnych. Zasadniczo napój alkoholowy etylowy jest wersją alkoholu złożonego z dwóch atomów węgla związanych z pięcioma atomami wodoru (CH3CH2OH). Najczęstsze przeznaczenia alkoholu etylowego to dynamiczny składnik napojów alkoholowych i pokojowych farmaceutyków czyszczących, takich jak alkohol do wycierania – alkohol etylowy skażony. Może być również stosowany do wytwórczości środków przeciw zamarzaniu, bonusów do paliw, farmaceutyków i kosmetyków. Etanol jest znany ze swojego intensywnego zapachu i jest palny; jednak można go także bez ryzyka spożywać w małych ilościach. W trunkach alkoholowych etanol działa depresyjnie, spowalniając działanie ośrodkowego układu nerwowego. Jako farmaceutyk otumaniający wpływa na osąd oraz koordynację, powodując, iż ludzie wydają się odurzeni, kiedy piją za dużo. Oprócz odurzającego wpływu na ludzi, może również szkodzić zwierzętom, jeżeli zostanie spożyty w ogromnych stężeniach. Etanol ma wiele atutów w porównaniu z innymi rozpuszczalnikami ze względu na niską temperaturę wrzenia i niską toksyczność w temperaturze domowej. Jego mała lotność powoduje, iż jest bezpieczny w obsłudze bez konieczności używania specjalistycznego oprzyrządowania czy też metod bezpieczeństwa. Dodatkowo twierdzi się, iż etanol ma cechy przeciwdrobnoustrojowe, co czyni go użytecznym składnikiem środków do dezynfekcji rąk i innych środków dezynfekujących.
Alkohol etylowy jest niebezcelowym detalem wielu sektorów przemysłu oraz uniwersalnie występuje w wielu artykułach, których stosujemy na co dzień; od środków czyszczących, przez farmaceutyki, po napoje alkoholowe. Sam przemysł napojów zużywa każdego roku wielki ilości alkoholu etylowego do etapów destylacji i fermentacji potrzebnych do produkowania przeróżnych smaków i rodzajów piwa, wina, whisky, ginu oraz innych trunków.