Spaghetti, lasagne i oczywiście pizza – to tylko niektóre dania, jakie każdemu będą się kojarzyć z Włochami. Są one jednak dostępne nie tylko w samych Włoszech, ale także w dużej ilości innych krajów. W niektórych wersjach będą smakować tak samo, jak w restauracji w Mediolanie, a niekiedy dość mocno jednak mogą odbiec od oryginału. Same przepisy są stosunkowo proste, lecz równocześnie wyrafinowane.
Udoskonalano je przed wiele dekad, umiejętnie dobierając proporcje poszczególnych składników a także czas i sposób przygotowywania. Lecz równie duże znaczenie będzie też mieć jakość składników użytych do produkcji. Jeśli parmeńską szynkę zastąpi jakąś inną, a mozzarellę którymś żółtym serem, to teoretycznie pizza będzie wyglądać tak samo, lecz do prawdziwej włoskiej jednak jej będzie dość daleko. Z tego też powodu jeśli ktoś lubi gotować i jest wielbicielem prawdziwych włoskich smaków, to powinien zwracać dużą uwagę na to, jakich składników będzie używał.
Aktualnie nie ma żadnych problemów z tym, żeby zakupić takie, bo włoskie produkty premium są dostępne w dużej ilości sklepów. A mozzarella fior di latte z pewnością będzie znacznie lepiej smakować na pizzy czy w sałatce niż jej lokalne odpowiedniki. To samo dotyczy innych odmian szynek czy serów, one także będą smakować wyjątkowo i niepowtarzalnie. Często to wynika z tego, że ich produkty włoskie producent korzysta cały czas z przekazywanych między pokoleniami przepisów, które przez minione lata zostały dopracowane do perfekcji, a także z najlepszej jakości mięsa czy mleka.
+Tekst Sponsorowany+