Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Teczki Informacji

Znajdź informacje dla siebie

Jak możesz wyeksploatować nasiona konopii oraz czemu warto to dokonać?

Nasiona konopi są kalorycznym źródłem pokarmu, które jest używane od tysięcy lat. Nasiona wywodzą się z rośliny konopi, jaka jest odmianą gatunku Cannabis sativa. W przeciwieństwie do marihuany, nasiona konopi nie zawierają wysokich poziomów tetrahydrokanabinolu (THC), psychoaktywnego substratu rośliny. Oznacza to, że spożywanie nasion konopi nie powoduje „haju” ani jakichkolwiek efektów zmieniających umysł. Nasiona konopi są pełne przeróżnych niezbędnych czynników odżywczych, co czyni je świetnym dodatkiem do zdrowej diety. Są fenomenalnym źródłem białka, przy czym porcja 30 g zawiera około 10 g pełnowartościowego białka. Białko to zawiera wszelkie wymagane aminokwasy, to naturalnie dzięki czemu jest kompletnym źródłem białka dla osób stosujących dietę roślinną.

Oprócz tego nasiona konopi zawierają wielką ilość zdrowych tłuszczów, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas linolowy (LA) – nasiona konopi outdoor. Nasiona konopi są też odpowiednim źródłem minerałów, takich jak żelazo, magnez oraz potas, a również witamin, takich jak witamina E oraz witaminy z grupy B. Są też bogatym źródłem błonnika żywnościowego, który może pomóc poprawić zdrowie układu trawiennego i promować regularność. Połączenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i innych substratów odżywczych w nasionach konopi sprawia, iż są one pierwszorzędnym pokarmem wspomagającym zdrowie serca.

Wykazano, iż zdrowe tłuszcze w nasionach konopi ujmują stany zapalne, jakie są głównym czynnikiem ryzyka chorób serca. Nasiona konopi mają łagodny, orzechowy smak i można je łatwo dodawać do różnych potraw. Można je dodawać do koktajli, posypywać sałatki lub też zapiekać w babeczkach lub też chlebie. Z nasion konopi wolno również zrobić mleko konopne, które jest bezmleczną alternatywą dla mleka krowiego. To mleko ma orzechowy smak i jest pierwszorzędnym źródłem białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Oprócz tego, iż są pożywnym źródłem pożywienia, nasiona konopi są również globalnym substratem w wielu przeróżnych gałęziach przemysłu.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz