Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Teczki Informacji

Znajdź informacje dla siebie

Jakie są często używane odmiany włoskiej mozzarelli

Pizza jest daniem, które smakuje chyba wszystkim, dlatego też jest ona popularna na całym świecie. Tajemnica jej smaku przede wszystkim tkwi w dobrze zrobionym cieście, lecz równie istotne także będą odpowiednie składniki. A pośród nich należy zwrócić szczególną uwagę na ser, kucharze z Włoch wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.

Klasyczna produkty włoskie oryginalne jest delikatna w smaku, posiadając jednocześnie sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Mimo że w pierwszej chwili jej zrobienie nie będzie stanowiło jakiegoś dużego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja wygląda inaczej. Żeby faktycznie ten ser miał taką strukturę i smak jakich się od niego oczekuje, to potrzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Z tego też powodu nawet jeśli w sklepach się znajdzie jakieś mozzarelle wyprodukowane przez różne lokalne firmy, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.

Z takich też powodów do porządnej pizzy nie stosuje się raczej serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Wybierana najczęściej przez klientów mozzarella jest produkowana z mleka pochodzącego od krów, dzięki czemu jej smak jest delikatny i łagodny. Lecz odmian mozzarelli jest znacznie więcej, i można je coraz częściej dostać także w sklepach w naszym kraju. W ostatnich czasach coraz większą popularnością także się cieszy mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Ta jest dodawana na etapie produkcji, przez co w kulce robi się nieduża torebka o ciekłej zawartości.

Kulki tej odmiany mozzarelli z zewnątrz wyglądają jak normalnej, ale po przecięciu wypływa z nich maślana ciecz. Spróbować również warto mozzarelli produkowanej z mleka pochodzącego od bawołów, jaka uważana jest aktualnie za ser o najwyższej jakości. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala dość niedawno dopiero zyskała swój status, ponieważ wcześniej nie była doceniana. Mleko bawole ma w sobie znacznie większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu robione z niego sery posiadają charakterystyczny, lekko kwaskowy posmak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz