Prawdziwe włoskie sery są ogromnie popularne w wielu krajach, i bardzo słusznie cieszą się takim wzięciem ze względu na ich niesamowity smak. Sery takie, jak również pozostałe produkty włoskie są robione wyłącznie z całkowicie naturalnych składników i zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Szczególną popularnością cieszy się mozzarella włoska, która jest podstawą każdej porządnej pizzy. Standardowe mozzarelle są oczywiście wytwarzane z mleka krów, są w formie białych, miękkich kulek. Ich struktura jest miękka i lekko rozciągliwa, a przed sprzedażą pakowane są do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Tradycyjna mozzarella jest najbardziej rozpowszechniona, ale zwrócić też warto swoją uwagę na inne jej odmiany, jakie zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Wywodzi ona z rejonu Kampania, a jej główną cechą jest to, że produkuje się ją z bawolego mleka. Początkowo nie doceniano jej specjalnie, lecz dzisiaj zmienia się to mocno z uwagi na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Mleko bawole ma większą zawartość tłuszczu, ale jednocześnie znacznie mniejszy poziom cholesterolu, co oznacza że dużo bardziej zdrowe od krowiego. W naszych kuchniach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser na pierwszy rzut oka przypomina typową mozzarellę, ale jego konsystencja jest zupełnie inna, z półpłynnym wnętrzem. Ta odmiana sera produkowana jest z mleka krowiego z dodatkiem śmietany, i to właśnie ona nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+