Chyba nie ma osoby, która by kiedyś nie próbowała spaghetti albo pizzy. Dnia te każdemu od razu będą się kojarzyły z Włochami, a to jedynie nieduża część tego, co może zaproponować tamtejsza kuchnia. Z wielu powodów uważana jest ona za jedną z najlepszych na świecie, a niektóre z dań można spotkać w każdym zakątku Ziemi. Jednak aby na przykład pizza mogła smakować tak jak we włoskiej restauracji, to niezbędne będzie zastosowanie do jej przyrządzenia najwyższej jakości składników.
Najbardziej odpowiednie będą tu oczywiście produkty włoskie oryginalne, ponieważ to one właśnie zagwarantują odpowiedni smak. Jednym z takich produktów, bez których nie może się obejść wiele dań, jest mozzarella włoska. Bez żadnego problemu da się ją kupić w każdym sklepie, przeważnie będzie ona wytwarzana z krowiego mleka. Typowa mozzarella obecnie się cieszy największym powodzeniem, przede wszystkim z powodu swojego smaku. Ten ser ma przeważnie postać niewielkich kulek, posiada delikatną, miękką konsystencję i białą barwę.
Po rozerwaniu ma się lekko strzępić, i to świadczyć będzie o jego jakości. W ostatnim czasie w niektórych sklepach zaczęła się też pojawiać mozzarella burrata. Swoim wyglądem ona przypomina klasyczną mozzarellę, ale ma w środku kieszonkę wypełnioną lekką śmietanką. Jeśli ktoś będzie chciał wypróbować prawdziwą włoską klasykę, to doskonale nada się do tego mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest bowiem produkowany z mleka bawolego.
+Tekst Sponsorowany+