Chyba każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania prawdziwej pizzy z Włoch doskonale wie, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wytworzenia, w tym również serowi mozzarella. Mozzarella włoska stosowana jest jednak nie tylko na samych pizzach, lecz stanowi też doskonały dodatek do sałatek i przekąsek, świetnie się też komponuje z różnymi innymi ciepłymi daniami. Bardzo charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, ponieważ znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Lecz najczęściej produkowane są one przez firmy z danego kraju, i w praktyce jeśli chodzi o smak przypominają jedynie włoskie, oryginalne produkty.
Zwłaszcza że Włosi posiadają kilka ciekawych odmian tego właśnie sera, które zasmakować powinny każdemu jego miłośnikowi. Między innymi wytwarzanych, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, które zawiera znacznie więcej tłuszczu. Przez to mozzarella buffala ma delikatny, lekko kwaskowy smak, idealnie pasujący do dużej ilości potraw. Doceniana wśród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z krowiego mleka, lecz tylko w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, jacy wszystko robią ręcznie, bez wykorzystania maszyn i urządzeń. Na pewno warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, jaka w sobie zawiera środek o maślanym smaku. Jest to efektem dodania przy produkowaniu śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niewielką kieszonkę pełną płynu.
+Tekst Sponsorowany+