Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję skosztować prawdziwej włoskiej pizzy, to z pewnością zobaczy wiele różnic w stosunku do tego, co często jest tylko nazywane pizzą. Aktualnie można taką pizzę kupić nie tylko we Włoszech, ale też w dużej ilości innych krajów, gdyż ta kuchnia stała się popularna na praktycznie cały świecie. Ale należy zwrócić uwagę przede wszystkim kto ją robi, lecz również z jakich produktów została zrobiona. Bo to właśnie składniki odpowiadają za to, że włoskie dania smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Rzecz jasna zawsze zrobić je można ze zwykłej mąki, dodając zwykły ser i szynkę, lecz to już nie będzie to samo. Szczęśliwie nie ma dzisiaj żadnego problemu ze zorganizowaniem tego typu składników, gdyż bez problemów można je kupić w wielu sklepach.
Oczywiście jest dostępna również najprawdziwsza mozzarella włoska, bez jakiej byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten rodzaj sera sprawdza się też świetnie w innych ciepłych daniach, na przykład tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z pomidorami i ziołami w różnego rodzaju sałatkach. Włoską mozzarellę najczęściej można spotkać pod postacią białych, niedużych kulek, znajdujących się w woreczku ze słoną zalewą. Posiada ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po rozerwaniu powstają bardzo charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o jakości sera. Przeważnie jest produkowana z krowiego mleka, charakteryzuje się wtedy łagodnym, delikatnym smakiem. Lecz w wielu sklepach zaczęła być też dostępna mozzarella buffala, jaką się wytwarza z mleka pochodzącego od bawolic.
Dzięki temu jest ona nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś dla siebie w ofercie serów włoskich powinny też znaleźć osoby, które nie spożywają produktów pochodzących od zwierząt, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella fior di latte. Wszystkie mozzarelle są wytwarzane z mleka wysokiej jakości, dlatego ich smak jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Ale wynika też z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje wypróbowane przez lata przepisy i receptury.
+Tekst Sponsorowany+